Probasket - v extralize starších dorostenek dohrána první polovina základní části.

16.12.2009 22:12

Článek Probasket/autor Jiří Hofínek 15.12.2009

 

Dohrávkou mezi SBŠ Ostrava a Startem Havířov dokončily starší dorostenky první polovinu základní části své soutěže. Lídrem a největším kandidátem na vítězství v základní časti je celek USK Praha. Další šestice týmů je velice vyrovnaná, play-off by jí nemělo uniknout a rozdá si to mezi sebou o umístění. Osmičku pro vyřazovací boje doplní zřejmě někdo z dvojice Ostrava – Trutnov, neúspěšný tým čeká jen boj o záchranu. Zabojovat může i Slovanka, na Ostravu s Trutnovem ztrácí dva body, ale oba tyto soupeře bude hostit ve svém domácím prostředí. Do baráže nezadržitelně směřují Karlovy Vary a velice blízko jsou i Strakonice.

 

USK Praha – 10 výher, 1 porážka, skóre 883:730, 21 bodů
Tým, pasovaný za největšího favorita soutěže, potvrzuje svou pověst. Suverénně se ujal první příčky v tabulce a pokud ve druhé polovině výrazněji nezaváhá, bude Final 4 letos k vidění na Folimance. Jedinou porážku zaznamenaly svěřenky trenérky Běhalové na půdě Hradce Králové. Sílu týmu ukazuje i několik vítězství v samotném závěru zápasů, v posledních třech kolech USK přehrálo o bod Havířov, o dva Slovanku a o pět největší překvapení soutěže, Nusle. V tomto souboji zároveň odrazilo USK nápor největšího soupeře a i vzhledem k relativně příznivému losu v odvetách (jen dva víkendy mimo Prahu) se nedá očekávat, že by „vysokoškolačky“ měly o první pozici v tabulce přijít.

Z hlediska individualit jsou největšími oporami USK členky ligového celku žen – Pudláková, Elhotová, Sládková a Medunová, vše zároveň juniorské reprezentantky ČR. Vzhledem ke kolizi termínů, nebo také zdravotním absencím, ani jedna z těchto hráček neodehrála všechna utkání, to se podařilo jen jiné reprezentantce a zároveň nejlepší střelkyni týmu, Tereze Vyoralové (ještě společně s Anetou Plačkovou). Společně s již jmenovanými kostru týmu doplňují ze Slovanky příchozí Kateřina Svobodová a další dvě reprezentantky z mladší věkové kategorie – Bakajsová se Seluckou.


Sokol Nusle – 8 výher, 3 porážky, skóre 745:625, 19 bodů
Největším senzací první části soutěže je Sokol Nusle. Tým, který extraligu získal až v dodatečné kvalifikaci, do soutěže skvěle vstoupil a v prvních sedmi zápasech odešel jen jednou poražen, když v koncovce prohrál v Ostravě. Ve zbytku první poloviny základní části svěřenkyně trenéra Petržely prohrály ještě v Hradci Králové a o domácí neporanitelnost přišly v souboji s USK. Všechny ostatní celky však Nuslím podlehly, přičemž cenné jsou vzhledem k vyrovnanosti soutěže zejména výhry z venku – z Havířova a Trutnova. Předpokládaný boj o záchranu tak je minulostí, naopak play-off mají Nuselačky téměř jisté a jde jen o to, zda dokáží udržet výhodnou pozici pro vyřazovací boje (nutno skončit v první čtveřici).

Největší sílou celku Nuslí je výborná obrana – ze všech týmu v extralize inkasovalo nejméně bodů právě toto družstvo. Tým se výborně semknul, je cítit výrazná výhoda proti řadě jiných týmů, jejichž hráčky nastupují v ŽBL (a nejsou k dispozici na trénincích a mnohdy ani na zápasy). Naopak starší dorostenky Nuslí představují kompaktní celek fungující neustále pospolu. Největšími hvězdami jsou z ciziny se navrátivší Jandová, šikovná křídelnice Satoranská a rozehravačka Kulíšková. Tuto trojici pak doplňují zejména Haffnerová, Šimáková, Smrčková a Melounová.


TJ Start Havířov – 7 výher, 4 porážky, skóre 865:805, 18 bodů
Druhým překvapením po celku Sokola Nusle je další nováček soutěže, Start Havířov. O kvalitě základní pětice tohoto celku se před začátkem soutěže vědělo, ovšem i tak je dosavadní bilance výběru trenéra Chomy překvapením. Už první víkend o sobě daly Havířovačky vědět výhrou v Hradci Králové a i v dalších zápasech potvrzovaly svou kvalitu, když z každého výjezdu přivezly alespoň jedno vítězství – ať už z Valosunu, nebo ze Strakonic. Vyhlášená kvalitní zóna s vysokými hráčkami společně s rychlým protiútokem a vysokou úspěšností střelby z dálky přináší úspěchy a vzhledem k příznivému vylosování se i Havířov může poprat o první čtyřku.

Největší hvězdou týmu je jednoznačně Kristýna Minarovičová, která je současně i nejlepší střelkyní celé soutěže. Společně s ní jsou však vysoce produktivní i všechny zbývající hráčky základní pětice – rozehravačka Chomová (nejlepší střelkyně trojek v extralize), křídelnice Šebánková i pivotky Folwarczná s Barnetovou. Za touto pěticí je obrovská výkonnostní díra, a jakákoliv absence by byla velice znát.


BA Sparta – 7 výher, 4 porážky, skóre 834:728, 18 bodů
Jeden z kandidátů na medaili i přes mírná zaváhání zatím plní předsezónní očekávání. Porážka v Havířově bez základních hráček týmu Muchové se Šmídovou se očekávala, a i domácí neúspěch s lídrem soutěže, USK, není tragédií. Zaváhání s týmem Frisca na domácí půdě (se všemi dalšími pražskými celky Frisco prohrálo) určitě zamrzelo, stejně jako těsná prohra na Nuslích, ovšem i tak zůstává tým trenéra Zajíčka kandidátem na Final 4. I přes termínové kolize se zápasy ŽBL by si postup do play-off měla Sparta bez problémů pohlídat, otázkou jen zůstává ze které pozice.

Nejlepší střelkyní týmu je znovuzrozená Veronika Petrželová, prosazují se i další hráčky ze soupisky ŽBL s reprezentačními zkušenostmi – Šmídková, Muchová či Němcová. Tuto čtveřici většinou doplňují Řeháčková, Kuthanová a Bezpalcová. Celá tato sedmička, až na zmíněnou absenci Muchové se Šmídkovou v Havířově, nastoupila doposud ve všech jedenácti zápasech Sparty v soutěži.


Valosun Brno – 7 výher, 4 porážky, skóre 760:660, 18 bodů
Hned tři celky z Prahy jsou v první čtveřici, ovšem na finálový turnaj nepostoupil loni ani jeden pražský tým a o titul bojovala úplně jiná družstva. Jedním z nich byl i brněnský Valosun, kterému jen krůček chyběl k senzačnímu titulu. A i letos bude mít výběr trenéra Šilhana určitě medailové ambice, vždyť kádr zůstal s výjimkou Sedlákové a Skypalové naprosto totožný s tím loňským! V tabulce je nyní Valosun až na páté pozici, ovšem je třeba vidět jeho přetěžké vylosování – z jedenácti zápasů jich odehrál hned sedm na půdě svých soupeřů. Proto se dá od Valounu očekávat posun na ještě vyšší pozice.

Největší silou týmu zůstává zejména velká vyrovnanost kádru a týmová hra celého družstva. Kostru družstva tvoří starší dorostenky Knoflíčková, Vladíková, Ambrožová či Kubínová společně s šikovnými hráčkami ročníku 93 Vojtkovou, Adamcovou, Brhelovou a Burešovou. 


Sokol Hradec Králové – 7 výher, 4 porážky, skóre 810:673, 18 bodů
Loňský dvojnásobný mistr (jak v mladším, tak starším dorostu) má i letos ambice nejvyšší. Svůj mistrovský kádr mladších dorostenek výrazně posílil, ovšem i přesto se nevyhnul několika výpadkům. Hned ve druhém zápase soutěže podlehla hradecká děvčata překvapení z Havířova, v následném průběhu soutěže prohrála také oba zápasy v Brně a na Spartě. Naopak, oba vedoucí celky soutěže, USK a Nusle, dokázaly lvice v domácím prostředí přehrát. Druhá polovina soutěže tak z hlediska Hradce bude zejména snahou o stabilizaci výkonů a bojem o první čtyřku, ze které se lépe vstupuje do play-off. Na pořadatelství republikového finále však letos Hradec zřejmě nedosáhne.

Velice vyrovnaný kádr, bez výraznější střelecké osobnosti, to je v první polovině soutěže náhled na statistiky Sokola Hradce Králové. V kádru přitom nastupuje velká řada reprezentantek, ovšem ty se zatím nedokáží výrazněji prosadit. Je otázkou, zda koncentrace „hvězd“ není ve východočeské metropoli až příliš vysoká a na škodu.. Nejlepší střelkyní je aktuálně posila z Olomouce, Jana Hauskenchtová, následována další exolomouckou hráčkou Čepelkovou. Průměr mezi sedmi až deseti body na zápas však mají i další hráčky Andělová, Bartáková, Brožová, Fadrhonsová, Horáková, Hroudná či Zoubková, těsně pod touto hranicí se pohybují Friedelová, Blažejovská, Hamplová či Věchtová. Některé z jmenovaných však odehrály minimum utkání – někdy ze zdravotních důvodů, jindy se pro vysokou konkurenci nedostaly do nominace.


  Frisco SIKA Brno - 6 výher, 5 porážek, skóre 781:732, 17 bodů
Pod novým názvem vstoupil do letošní sezóny bývalý Gambrinus, a začátek soutěže týmu trenéra Fouska vůbec nevyšel – z prvních pěti utkání vyhrál jen jediné. Poté se ale Brňanky chytly vysokou výhrou s Havířovem a následně uspěly v Karlových Varech, na Spartě, a po porážce s městským rivalem Valounem přehrály i oba východočeské celky. Vzhledem k těžkému losu se nyní situace obrací, Frisco bude cestovat mimo Moravu do konce základní části  už jen jednou jedinkrát. Silný tým plný reprezentantek si tak bude chtít v tabulce určitě ještě polepšit a následně vybojovat postup do Final 4, kde by v případě posílení o Alenu Hanušovou určitě myslel velice vysoko.

Z hlediska statistik se v dresu Frisca nejvíce daří trojici reprezentantek ročníku 92 – Tereze Sedláčková, Barboře Kašpárkové, a Monice Šívrové. Pravidelně se ve střelecké tabulce prosazují také o rok starší hráčky Klaudie Klučáková a Michaela Pavlasová, ve všech zápasech nastoupila také Michaela Rybková. I Frisco stejně jako Hradec má z hlediska počtu na starší dorostenky až nevídaný počet hráček, a tak ostatní musejí často bojovat o samotnou nominaci k utkání.

 

KARA Trutnov – 5 výher, 6 porážek, skóre 807:727, 16 bodů
Ve zcela novém složení vstoupily do soutěže trutnovské dorostenky. Z týmu loňského účastníku Final 4 zbyla jen čtveřice hráček, z toho hned tři patří do kádru žen v ŽBL a novému trenérovi staršího dorostu Kapitulčinovi jsou k dispozici jen na některé zápasy. I přesto Kara vstoupila do soutěže velice dobře a po celou první část soutěže se pohybovala první polovině tabulky, ze kterých vypadla až po posledních těsných porážkách s brněnskými celky. Zajímavostí je, že z hlediska skóre má Trutnov pátý nejlepší útok a čtvrtou nejlepší obranu, ale ani to nestačí na lepší než 8. místo v tabulce. Boj o play-off bude pro trutnovská děvčata velice složitý. S největším konkurentem, SBŠ Ostrava, má Trutnov lepší vzájemný zápas, ovšem na rozdíl od svého soka v neúplné sestavě nedokázal porazit na domácím hřišti Nusle, ani si přivézt výhru z Brna.

Lídrem týmu je rozehravačka Tothová, třetí nejlepší střelkyně soutěže, která drží letošní střelecký rekord v jednom utkání (v Hradci Králové zaznamenala 38 bodů). Dalšími oporami jsou zbývající  dvě hráčky ze soupisky ŽBL, Rybová se Záplatovou, druhá jmenovaná však kvůli zdravotním problémům a také využití v nejvyšší ženské soutěži neodehrála ani polovinu utkání. Zodpovědnost tak leží na dalších hráčkách – Bělohoubkové, Kozumplíkové, Mervínské, Skokanové a Strnadové, přičemž kromě prvně jmenované jsou všechny ostatní věkem teprve mladší dorostenky.


SBŠ Ostrava – 5 výher, 6 porážek, skóre 732:803, 16 bodů
Bronzový celek z loňského Final 4 mladšího dorostu, doplněný o kvalitní hráčky Verlíkovou a Dybalovou (návrat z Trutnova), jistě vstupoval do sezóny s ambicemi na play-off, a ty dosud prokazuje. V domácím prostředí tým trenéra Pavláta podlehl jen silné Spartě díky nezvládnuté poslední čtvrtině, ovšem v ostatních domácích utkáních nezaváhal a přehrál i největší překvapení extraligy z Nuslí. Ze hřišť soupeřů si Ostravačky přivezly cenné výhry, když uspěly v Žabovřeskách a ve Strakonicích. Vzhledem k příznivému losu (jen čtyři zápasy venku, z toho dva u slabších soupeřů) je šance SBŠ na play-off velice reálná.

Již šestnáct hráček nastoupilo v tomto extraligovém ročníku v dresu SBŠ. Kvůli zdravotním problémům dostala příležitost už sedmička mladších dorostenek. Společně s Trutnovem zaznamenala Ostrava největší zdravotní ztráty, možná i proto tyto celky již ztrácejí na vyrovnaný střed tabulky. Za SBŠ odehrála všechny zápasy jen pětice Verlíková, Dybalová, Turčeková, Motyčáková a Vyvlečková. Tyto hráčky ještě společně s Pustějovskou jsou také základní osou týmu, který má jeden z nejvyšších výškových průměrů v celé soutěži.


Basket Slovanka – 3 výhry, 8 porážek, skóre 610:795, 14 bodů
Mírným zklamáním jsou dosavadní výkony Basketu Slovanka. Kdysi výborný tým ročníku 1991 se pomalu ale jistě rozpadal, stejně jako ročník 1992. Velkým oslabením bylo samozřejmě dlouhé zranění Filařové, i tak se ale od Slovanky čekalo více. Po úvodní výhře na Friscem totiž Slovanka porazila jen poslední dva celky tabulky. V posledních kolech, zejména díky zapojení dalších mladších dorostenek do družstva, však šla hra Slovanky nahoru. Tým trenéra Bednáře naposledy potrápil vedoucí USK a bez problémů přehrál Strakonice. O play-off se tak může Slovanka ještě poprat, musela by však vyhrát také nějaké zápasy venku.

I statistiky výrazně naznačují kde Slovanku nejvíce tlačí bota. Necelých 56 vstřelených bodů na zápas není nejlepší vizitka. K tomu je potřeba připočíst, že Slovanka je ze všech týmů nejslabší v úspěšnosti trestných hodů i v počtu proměněných trojkových pokusů. Průměr přes deset bodů na zápas má jen trojice, která se letos účastnila ME do 16ti let – Veselá, Strmisková a Pohunková, doplněná o další mladší dorostenku, Severovou. Pohunková však odehrála jen pět zápasů, Severová dokonce ještě o dva méně. Ze starších hráček stojí za zmínku snad jen výkony Kracíkové, Novákové a Habětínové.
 

BK Strakonice – 1 výhra, 10 porážek, skóre 622:847, 12 bodů
Výrazným propadák oproti loňsku je současné postavení Strakonic. Tým trenéra Martínka měl ambice bojovat o play-off, ovšem už před sezónou tyto ambice narušilo ukončené kariéry Křiváčkové a Vlčkové. Když k tomu připočítáme zranění Ovsíkové, stal se ze Strakonic nejmladší tým v soutěži. Po úspěchu v Karlových Varech(ještě s Ovsíkovou v sestavě) tak Strakonice již devětkrát v řadě nezvítězily, přičemž klíčová z hlediska boje o udržení byla zejména poslední porážka, na Slovance.

Všechny zápasy odehrála v dresu Jihočešek pětice hráček, kromě jediných dvou zdravých starších dorostenek týmu a také nejlepších střelkyň, rozehravačky Kůsové a pivotky Náhunkové, se ve všech utkáních představily také Jozová, Fialová a Paroubková. K důležitým hráčkám můžeme připočítat vedle již zmíněné Ovsíkové snad už jen Svobodovou.
 

Loko Karlovy Vary – 0 výher, 11 porážek, skóre 594:915, 11 bodů
Velkým zklamáním jsou výkony Karlových Varů. Již dlouhodobě mládežnický basketbal v Karlových Varech uvadá, ovšem díky výbornému dvouročníku 90-91 ze Sokolova se s Lokomotivou letos počítalo v boji do play-off. Sokolovská děvčata jsou ověnčena mnoha medailemi, a i přes ztrátu největší opory Hanušové určitě nečekaly po spojení s několika hráčkami z Varů tento „poločasový“ výsledek. Vždyť všechny zápasy skončily dvouciferným rozdílem, nejvíce potrápil výběr trenéra Veselého na domácí půdě Trutnov. Cokoliv jiného než sestup by byl velkým překvapením.

Střelecky táhne Lokomotivu pivotka Štrudlová s pomocí křídelnice Ondráčkové. Všechny zápasy odehrály Klečková s Paduovou, za  zmínku stojí ještě výkony Křížové s Kyjovskou. Až na Ondráčkovou s Klečkovou jde o hráčky ročníku 1991, a tak i baráž bude pro Karlovy Vary velice náročná.

 


Tip na konečné pořadí (podle Probasket):

  1. USK Praha

  2. Valosun Brno

  3. Sokol Hradec Králové

  4. TJ Start Havířov

  5. Frisco Sika Brno

  6. BA Sparta

  7. Sokol Nusle

  8. SBŠ Ostrava

  9. KARA Trutnov

10. Basket Slovanka

11. BK Czech coal Aldast Strakonice

12. BK Lokomotiva Karlovy Vary

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena Dorkybrno - Žabiny