V dramatickém derby vyhrály dorky Frisca!

01.02.2010 09:18

Pátek 29.1.2010 - 12.kolo (dohrávané)

Valosun Brno – Frisco Sika Brno  68:73 (14:22, 34:38, 52:55)

Extraliga starších dorostenek, roč. 2009/2010, základní část

 

 

V dohrávaném 12.kole extraligy starších dorostenek se odehrálo druhé brněnské derby. Znovu se potvrdilo, že v derby zápasech favorit nevyhrává. Frisco zaskočilo domácí a po dramatickém a bojovném zápase odvezlo na Rosničku velmi důležitou výhru 73:68.Dorky Valosunu chtěly zvítězit pro svého trenéra Marka Šilhana, který nemohl být na domácí lavičce. Toho zastoupila jeho asistentka Věra Kubínová, která na úvod poslala pětici Řezníčková, Ambrožová, Knoflíčková, Vojtková a kapitánka Vladíková. Trenér Žabin Richard Fousek stále nemohl počítat se zraněnou pivotkou Andu Holubářovou . Frisco se základní pětkou Míša, Milu, Kašpec, Monča a Ryba dokázalo zaskočit domácí hráčky od úvodního rozkoku. Koncentrovaně v obraně a velice dobrou střelbou, hlavně z perimetru získaly v úvodní čtvrtině náskok, který se ukázal jako rozhodující. Z oblouku znamenajícím 3bodovou hranici se postupně trefily Kašpec, Monča a 2x Míša P. a vybudovaly postupně nadějný náskok 15:6 a 22:12. 1.čtvrtinu vyhrály Žabiny 22:14, domácí hráčky, zaskočené vývojem zápasu zahodily 8TH a pomalu se dostávaly do zápasu. To se jim částečně podařilo ve 2.čtvrtině, kdy Frisco v úvodu skvěle pokračovalo ve sbírání bodů až na 29:17. Pak však střídající pětice neudržely v obraně narůstající tlak domácích. Ty trestaly naše hráčky fauly a TH. Poločas vyhrály Žabiny o 4 body 38:34.

Po přestávce znovu Frisco zatroubilo do útoku jako hladovější a přesnější z obou soupeřů. Po trojce Monči získalo postupně nadějný 10 bodový náskok 52:42. Ten však vydržel jen několik minut, poslední čtvrtina začínala za stavu 55:52. A ten v úvodu smazala úplně Martina Knoflíčková a Valosun poprvé v zápase vedl. Žabiny však ihned kontovaly Rybou a Kašpecem a Frisco znovu vedlo 62:56. Valosun vrhl do závěru všechny síly. Jeho snahu částečně podpořili i rozhodčí, kteří nám pískali někdy i křivý pohled. Pro 5 faulů postupně dohrály Ryba, Tina a Milu. Kapitánka domácích Vladíková ještě jednou poslala domácí do vedení, ale koncovku lépe zvládly dorky Frisca. Míša po skvělém nájezdu koš + faul a proměněný trestný hod. Domácí pak už riskovaly, nebodovaly a Frisco naopak skórovalo. Verča, Sedlina a Míša na závěr 68:73, což značilo vítězství Frisca. Pod tlakem únavy prokázaly dorky  skvělé nervy při střelbě TH (v závěru TH 9/9), což se skvělými trojkami je výborný výkon.

 

Ohlasy ze zápasu:

Valosun Brno klubový web:  "Žabiny nám vrátily prohru z prvního vzájemného zápasu EL starších dorostenek. Od začátku v zápase vedly hráčky Frisco a to hlavně zásluhou špatného proměňování trestných hodů. Naše hráčky ve druhém poločase zagresivnily obranu a šly dvakrát i do vedení. To však neudržely a díky nepřesnostem v závěru utkání se z vítězství nakonec radoval soupeř."

 

 Richard Fousek trenér Frisca"Klasické derby, které se vyznačovalo spíše urputným bojem, než pěkným basketbalem. Na rozdíl od prvního vzájemného utkání jsme zachytili začátek utkání a nedovolili soupeři bodově odskočit. Soustředěnou obranou a úspěšnými protiútoky jsme v průběhu 1. poločasu získali až 12-ti bodové vedení. V této fázi jsme hráli dobře, dařila se nám i střelba z velké vzdálenosti. Po vystřídání přišel ale klasický výpadek, soupeř přitvrdil v obraně, lacino získal několik míčů a výsledkem bylo pouze čtyřbodové vedení po 1. poločase . Zbytek utkání se nesl ve znamení velkého boje, udržovali jsme si mírný náskok, pokud jsme se dokázali koncentrovat v obraně a proměňovali protiútoky, neměli jsme problémy. Ve 4.čtvrtině jsme začali kupit chyby v obraně, zejména při přebírání clon a špatně jsme bránili protiútoky soupeře. Výsledkem bylo smazání našeho náskoku a jednobodové vedení soupeře asi 3 minuty před koncem. Po zbytek zápasu se družstva střídala ve vedení, závěr vyšel lépe nám, kdy soupeř neproměnil několik šancí a my to trestali úspěšnými trestnými hody. Konečně se nám podařilo dotáhnout vyrovnaný zápas do úspěšného konce!"   

 

  • Trojky - 1 : 8 (skvělá práce!)
  • Fauly - 23 : 27
  • TH - 31/15 : 30/19
  • Trenér - Richard Fousek

 


               Milu                                   Míša                               Verča H.              Milu vysvětluje zranění      

 

Fotky z derby najdete v naší fotogalerii:

 

Všechny výsledky a tabulka extraligy starších dorostenek:

 

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena Dorkybrno - Žabiny