Skončil ročník 1991, titul mu nebyl přán.

08.10.2010 22:52

V sobotu 9.10. 2010 začne nová extraligová sezóna starších dorostenek. Bohužel již zde nenajdeme basketbalistky s datem narození roku 1991. Vítězný zápas se Spartou na MČR byl pro mnohé naše hráčky posledním duelem v dorostenecké kategorii. Příště už je budeme vídat pouze v kategoriích žen. Pokud se tedy budou basketbalu dále věnovat.

Na položenou otázku, jestli byl dívčí ročník 1991 úspěšný nebo neúspěšný, musíme jednoznačně konstatovat, že úspěšný. S tím se ale samozřejmě u klubu ze Žabin počítalo. Vždyť dorky navazovaly na úspěšné vrstevnice, které získaly v sezónách 2004/05 a 2005/06 extraligové tituly MČR v kategorii mladších i starších dorostenek.

Děvčata se celkem třikrát probojovaly z extraligy až na MČR,  bohužel vysněný mistrovský grál v podobě titulu se jim získat nepodařilo. V sezóně 2006/07, byly mnohé v mladším dorostu prvním rokem a v extralize se teprve rozkoukávaly. V základní části vybojovaly 2.místo a ve čtvrtfinále play off vyřadily brněnské rivalky z Valosunu 3:1 na zápasy. Na MČR v Hradci Králové z toho ale byla po třech porážkách „jen“ bramborová medaile.

Následovala sezóna 2007/08, která byla  z celkového pohledu 4 let nejvydařenější. Po 5.místu v základní části, děvčata dokázaly play off vyřadit 3:1 na zápasy silnou Ostravu a postoupit na „republiku“ do Prahy, Horních Počernic. Basketbalovými odborníky byl Gambrinus pasován na jasné 4.místo, ozvaly se i nesouhlasné hlasy, které jim prorokovaly tři ostudná vystoupení. Jak však ukázal turnaj, Žabiny skvěle načasovaly formu a byly hlavně skvělým týmem bez hvězd! V 1.zápase notně potrápily pozdějšího mistra Slovanku, ve 2.zápase se Sokolovem dokázaly dotáhnout 17 bodovou ztrátu na remízu, aby nakonec prohrály trojkou Aleny Hanušové (Sokolov) vteřinu před koncem. V posledním vystoupení převálcovaly o 20 bodů Spartu a měly jistotu bronzových medailí. Bronz se jako mávnutím kouzelného proutku za 2 hodiny změnil na stříbro, když Žabinám pomohla mistrovská Slovanka, která vyhrála i svůj poslední zápas. Radost byla veliká, stejně jako nezapomenutelná oslava 2.místa v Trixu.

V sezóně 2008/09 skvělou základní část zakončily dorky na 2.místě. Ve čtvrtfinále play off narazily na soupeřky ze Strakonic. Bohužel pro Gambrinus, tým Strakonic pro play off posílila Míša Stará a spolu s se skvěle hrající Danou Kušlitovou tým neuvěřitelně pozvedly. Žabiny naopak nezastihlo play off ve hvězdném rozpoložení a výsledkem byla porážka 1:3 a vyřazení. Straky to nakonec dotáhly na MČR na 3.místo.

Poslední sezóna 2009/10 byla velice těžká a úžasně vyrovnaná. Po základní části dělily první a sedmý tým pouhé 4 body. Žabiny už s novým názvem Frisco do poslední chvíle bojovaly o nejlepší čtyřku, což se nakonec nepodařilo. Začátek sezóny byl při tom přímo katastrofální, z úvodních pěti zápasů získaly dorky pouze 1 výhru a 4 prohry. Pak se tým zvedl a postupně stoupal tabulkou vzhůru. V těžkých zápasech týmu vypomohla Ála Hanušová, která přišla do klubu před sezónou a jako ročník 1991, byla stále v dorosteneckém věku. V play off stál Friscu v cestě znovu rival z Králova Pole. V každém zápase to neúprosná bitva o každý koš, Frisco nakonec udolalo Valosun 3:1 a v domácí hale na Rosničce slavilo postup na MČR. Díky Aleně Hanušové získalo sílu pod oběma koši a velkou šanci získat konečně vysněný titul. Final Four se hrálo v Praze v hale USK na Folimance. V prvním zápase mistrovství děvčata nastoupila proti soupeřkám z Hradce Králové. Velká bitva nakonec skončila výhrou HK 67:72, Žabiny nezvládly koncovku, přestože 50 vteřin před koncem ještě vedly 67:66. Ač mělo Frisco lepší procentuální úspěšnost ve střelbě jak z trojkové i dvojkové vzdálenosti, tak z čáry trestného hodu. Vaz dorkám zlomilo zejména velké množství ztracených míčů (28). Nepomohlo ani 29 bodů a 19 doskoků Aleny Hanušové. Sobotní druhý zápas proti USK, znovu nešťastná koncovka, znovu prohra, tentokrát 63:66. Děvčaty skvěle rozehraný zápas, utnula 3,4 vteřiny před koncem Tereza Vyoralová. Po této prohře bylo jasné, že děvčata vysněný titul ani tentokrát nezískají. Malou náplastí jim bylo drtivé vítězství v posledním zápase nad Spartou 97:60 a zisk bronzové medaile. Titul získal Hradec Králové, který v přímém souboji o titul porazil USK. 

4 roky jsou dlouhá doba, ne všechny hráčky, které postoupily v roce 2006 ze žákovské do dorostenecké kategorie a nastoupily do 1.ročníku Sportovního gymnázia, vydržely ať už basketbalově nebo studijně. Ty, které to dokázaly a v květnu složily první zkoušku dospělosti v podobě maturity si zaslouží náš obdiv. Skloubit totiž školu a basketbal na tak vysoké úrovni je velice obtížné a vyčerpávající. Mnohé se rozhodly dále studovat, ať už s basketbalem či bez něj. Zde jsou podle abecedy uvedeny hráčky ročníku 1991. Doplnil jsem je o několik jmen, která jistě stojí za zmínku. Jsou sice ročník 1990, ale převážnou část dorostenecké a studijní kariéry se oba ročníky prolnuly.

 

Hráčky ročníku 1991

 

Holubářová Anna (1991) -  přezdívaná jako Andu. Andu má dvě lásky, basketbal a hokejovou Kometu. S tatínkem Charliem nevynechá jediný domácí zápas extraligy!V Líšni začínala  na začátku roku 99. Trenér Jílek vychoval v poměrně neznámém klubu velice dobré basketbalistky. Ty v žákovských kategoriích soupeřily s Gambrinusem v kategorii OP. Andu jako nejlepší hráčka Probasketu Líšeň byla tenkrát úhlavní soupeřka Žabin. Po zániku oddílu v roce 2004, přestoupila ještě jako mladší žákyně na Rosničku. Skvěle jí vyšla Olympiáda dětí a mládeže, která se konala v Brně. Nominaci do reprezentace jí  překazilo vážné zranění kolena na začátku listopadu 2005 na běžném tréninku před sezónou. Statečně vážnému zranění čelila, vynechala celé 2 sezóny. Mnoho jiných děvčat by to nadobro zabalily. Andu mezi takové nikdy nepatřila. Stále byla na Rosničce, když nemohla hrát, pomáhala u stolku s časem a zápisy. Vrátila před sezónu 2007/08 a stříbro z MČR si náležitě užila. V sezóně 2008/09 se stala vítězkou 1.ligy v dresu B- týmu Gambrinusu.  
Letos ukončila maturitou Gymnázium na třídě Kpt. Jaroše. Jako své budoucí povolání si vybrala medicínu. Byla přijata na lékařskou fakultu, MU v Brně. Zrodí se nová „doktorka Čeňková“? No uvidíme, Andu to jistě dokáže.V týmu Frisca „B“již začala další sezónu v  1.lize žen.

 

Hanušová Alena (1991) - Veliký talent českého ženského basketbalu, juniorská i seniorská reprezentantka. Do poslední chvíle byla ve hře o nominaci trenéra Blažka pro MS. Veliká škoda, že se do stříbrného týmu nedostala. V týmu Sokolova v sezóně 2006/07 vyhrála bez prohry dorosteneckou ligu. V sezóně 2007/08 už byla hlavní byla oporou týmu Sokolova, se kterým na MČR získala bronz. Do Brna přestoupila před sezónou 2009/10 z Karlových Varů, kde již zkoušela nejvyšší soutěž. V poslední sezóně  měla Ála veliký podíl na postupu Frisca na letošní FF a mnozí věřili, že ona bude klíčem k mistrovské bráně. Nezdařilo se, Alena přesto titul získala v ŽBL. Stala se studentkou Sportovního gymnázia na Botanické a letos po generační výměně se zcela jistě stane oporou A týmu žen.

 

Klučáková Klaudie (1991) - na Klaudii děvčata „narazily“ již v žákovské kategorii. V Přerově v sezóně 2005/06 při kvalifikaci o žákovskou ligu. Populární „Ká“ už  tenkrát patřila k nejlepším přerovským hráčkám. S basketem začala v Přerově v roce 2000, když jí bylo 9 let. V dubnu 2006 zvládla talentové zkoušky i přijímačky na Sportovní gymnázium na Botanické. V Žabinách se ihned stala jednou z opor týmu. V roce 2008 opustila gymnázium a později i basketbalový klub. Rozhodla se vrátila zpátky do Přerova. V současnosti studuje v Přerově na soukromě živnostenské škole v oboru ekonomika a podnikání. Basketbalu se už nevěnuje, což je myslím velká škoda.

 

Nekudová Tina (1991) - s basketbalem začala Tina v roce 2001v brněnském BBK, který se později změnil na Valosun Brno. Zde také začala hrát dorosteneckou soutěž. V lednu 2009 přestoupila do Gambrinusu a vyztužila podkošovou sestavu starších dorostenek. V poslední dorostenecké sezóně se podílela na zisku 3,.místa na MČR. V Brně vystudovala gymnázium J.G. Mendla. Byla přijata na Univerzitu Komenského do Bratislavy na obor Evropská studia - mezinárodní vztahy. V současnosti se chystá hrát basketbal za Univerzitu, která má ženský basketbalový tým, hrající vysokoškolskou ligu. Zřejmě po vzoru americké NCAA .

 

Pavlasová Michaela (1991) -  rodačka z Nového Města na Moravě. Míša začala s basketbalem v roce 1997 ve Ždáru nad Sázavou. V sezóně 2004/05  nastřílela ve Ždáru 40 trojek. Do Žabin přišla již v žákyních na hostování. Úspěšné talentovky i přijímačky na Sportovní gymnázium znamenaly trvalý přestup do Gambrinusu. Stejně jako Klaudie i Míša byla ihned od svého příchodu oporou týmu, obstarávala hlavně bodové „záležitosti“, neboť má skvělou ruku. V roce 2007 získala Míša s repre U16 bronzovou medaily na ME v Lotyšsku.V nejlepší sezóně 2007/08 měla lví podíl na zisku stříbra, byla 4.nejlepší střelkyně s 441 body a s 43 trojkami dokonce druhá nejlepší! V sezóně 2008/09 se stala vítězkou 1.ligy v dresu B- týmu Gambrinusu. Pro nadcházející sezónu přestoupila do města „perníku“. Stala se hráčkou nováčka ŽBL, Studánky  Pardubice. Na Sportovním gymnáziu bude Míša pokračovat v Pardubicích. 

 

Procházková Veronika (1991) - věčně usměvavá Verča začínala s basketbalem v přípravce ČKD Blansko, v roce 2001. Skvělá studentka, hravě zvládla basketbalové talentovky i přijímací zkoušky na Sportovní gymnázium. Přišla do mladšího dorostu v sezóně 2006/07 jako křídlo. Bohužel Verča se od začátku působení v Brně musela vyrovnat s množstvím zdravotních problémů. Přes tyto nesnáze se podílela na stříbrném úspěchu v sezóně 2007/08.  Po skvěle zvládnuté maturitě se Verča rozhodla pokračovat ve studiu na Mendelově univerzitě v Brně. Přetrvávající zdravotní problémy jsou důvodem odložení basketbalové kariéry. Studium na VŠ prozatím dostalo přednost.

                                  

Štěpánková Lucie (1991) - čistá odchovankyně a mládežnický inventář oddílu. Byla jednou ze dvou hráček (Kašpec), které zůstaly věrné a z přípravky to dotáhly na extraligu starších dorostenek. V létě 2002 přišla z Tuřan na nábor basketbalového oddílu Gambrinusu Brno. O basketbal měla velký zájem. Pod vedením trenérů Strmisky a Boušky dělala v basketbalové přípravce první krůčky s basketbalovým míčem. Od nich dostala i svoji přezdívku „Zelí“, podle vyhlášeného tuřanského zelí! Byla první kapitánkou minižaček v sezóně 2003/04 hrajících registrovanou soutěž - starší MINI. A hned velmi úspěšnou, když svoji skupinu vyhrály! V další sezóně skončily druhé za Kyjovem. Velká škoda, že Lucka nenarostla ještě o 10-15cm. Stříbrná sezóna mladších dorostenek 2007/08 byla i její nejúspěšnější v odehraných zápasech a nastřílených bodech. V týmové statistice odehrála 25 zápasů a nastřílela 95 bodů a 12 trojekV sezóně 2008/09 se stala vítězkou 1.ligy v dresu B- týmu Gambrinusu. V poslední dorostenecké sezóně už odehrála jen 3 zápasy, pak v důsledku studijních povinností se rozhodla odejít na hostování za bývalými spoluhráčkami do Sokola Podolí. Nyní je studentkou 1.ročníku Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně obor Agroekologie. Po přestupu bude letos hrát v Podolí.

 

Hráčky ročníku 1990

 

Švrdlíková Pavla (1990) - přezdívaná Pája, začínala s basketbalem doma v Přerově. S trenérkou Běhalovou a Sýkorovou získala v sezóně 2004/05 jako starší žákyně 2.místo na MČR. Pája patřila k nejlepším hráčkám po celou sezónu, po právu zvolena do All stars. Stala se nejlepší střelkyní sezóny, nastřílela 499 bodů! V letě 2006 dostala pozvánku do reprezentace. To už rok hostovala na Rosničce.Následoval dvojitý přestup, jednak basketbalový, do Gambrinusu a zároveň studijní, z Přerovského gymnázia na Sportovní gymnázium na Botanku. V roce 2006 získala s repre U16 na ME v Košicích stříbrnou medaily, v roce 2008 s repre U18 na ME v Nitře bronz. V sezóně 2008/09 v poslední domácím zápase 1.ligy žen s VŠ Pája utrpěla vážné zranění kolena. S Gambrinusem B sice vyhrála 1.ligu, ale 1.místo bylo z její strany draze vykoupeno. Koleno léčila 1,5 roku, přišla o jistou nominaci na MS U18 v Thajsku. Do týmu se vrátila až v dubnu 2010 v zápase s týmem Nové Paky. K výhře přispěla 8 body. Přišla i pozvánka do reprezentace U20 od trenéra Johanese, který ji dal důvěru a zařadil Páju mezi 12 vyvolených pro ME v Makedonii. Výborná studentka po maturitě na „Botance“ byla Pája přijata na ekonomickou fakultu Mendlovy univerzity.

 

Nečasová Monika (1990) - V klubu jí spoluhráčky neřekli jinak než „Motyka“. Monika začínala s basketbalem v Kyjově v roce 2002. Na Sportovní gymnázium L. Daňka nastoupila před sezónou 2005/06. Se zmiňovanými  spoluhráčkami se potkávala jen ve starším dorostu, je totiž ročník 1990, i na gymplu byla na rozdíl od Páji ve vyšším ročníku. Trenéři Strmiska a Bouška ji obsazovali na pozici 3 nebo 4. V sezóně 2006/07 se s 148 body a 9 trojkami, stala 5. nejlepší střelkyní mladších dorostenek, když odehrála 21 zápasů. Po úspěšné maturitě byla přijata na  Filozofickou fakultu MU. Basketbal v současnosti nehraje.

 

 

Juračková Andrea (1990) - začínala s basketbalem v místě bydliště, tedy Probasket Líšeň. Společně s Andu zde asi získala i přezdívku Andy. Po zániku líšeňského oddílu přestoupila do Žabovřesk. Andy byla poslední hráčka, která získala v sezóně 2005/06 mistrovský titul. Bylo to na MČR které se hrálo v Brně na Rosničce. Skvěle fyzicky vybavená pro basketbal, 184cm a 80 kg, byla na hřišti a hlavně pod košem hodně „vidět“. Při zápasech střídala velmi dobré okamžiky s méně dobrými, kdy se nechala lehce„otrávit“. Nikdy nebyla střelkyní, byla spíše na „černou“ práci pod košem. Bodově nejlepší měla Andy sezónu 2006/07, kdy ve 24 zápasech nastřílela 65 bodů a tým to dotáhl na MČR. V roce 2009 maturovala na Sportovním gymnáziu na Botanické ulici. Nyní studentka 2.ročníku Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně obor Agroekologie. Minulou basketbalovou sezónu dala přednost studiu, nyní zvažuje návrat pod bezedné koše.

 

Děvčata děkujeme Vám za reprezentaci klubu a gymnázia a přejeme Vám do další, sportovní a životní kariéry mnoho úspěchů!

Jak ukázal přípravný turnaj na Vodové, i bez ročníku 1991 bude Frisco patřit ke kandidátům na první čtyřku (společně s HK, Valosunem a USK). Bylo by skvělé, kdyby se titul opět vrátil do Žabovřesk.

 

 

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena Dorkybrno - Žabiny