Projekt českých nadějí – Sarah Beránková

29.11.2012 21:29

zdroj: www.Xbasket.net -  Tomáš Borůvka

Čtvrtým dílem pokračuje Projekt českých nadějí, v němž si představíme brněnskou rozehrávačku Sarah Beránkovou. Té se již v 16 letech splnil jeden z jejich snů, ve volném čase si pravidelně přidává střelecké tréninky a vzhlíží k vyšším, stanoveným metám.

 

Sarah Beránková

Ročník: 1996
Výška: 176 cm
Post: 1
Současný klub: BK Brno
Bývalí a současní trenéři: Karel Bouška, Milan Strmiska, Petr a Eva Křivánkovi, Richard Fousek, Milan Veverka, Jan Bobrovský
Basketbalové vzory: Rajon Rondo, Hana Horáková, Celine Dumerc

 

Jaký je Váš cíl v basketbalové kariéře?

Mým cílem je dostat se do reprezentačního týmu žen ČR a pravidelně hrát v některém z nejlepších evropských týmů.

Osobní vzor, ať už basketbalista či kdokoliv jiný.

Z basketbalu je to Rajon Rondo, Hanka Horáková a Celine Dumerc. Mimo basket je to Jarda Jágr.

Kteří trenéři Vás doposud v kariéře vedli a kterému vděčíte za největší posun ve vlastní hře?

S basketbalem jsem začínala u trenérů Karla Boušky a Milana Strmisky. Dále mě v žákyních vedli Petr a Eva Křivánkovi, nyní v dorostu Richard Fousek a v ženách Jan Bobrovský a Milan Veverka. Všichni trenéři mi v kariéře hodně pomohli a pomáhají, ale za největší posun ve vlastní hře vděčím trenéru Fouskovi, který mě trénoval i v reprezentaci kadetek.

Co považujete za svou nejslabší stránku?

Zdokonalovat se musím ve všech basketbalových činnostech, ale svoji největší slabinu vidím stále ve hře levou rukou.

Co považujete za svou nejsilnější stránku?

Za svoji nejsilnější stránku považuji střelbu ze střední a dlouhé vzdálenosti.

Co děláte pro to, abyste byla pod bezednými koši lepší než ostatní?

Abych byla lepší než ostatní, tak využívám volného času v hale a chodím trénovat střelbu, ve které se také zdokonaluji na jaře a v létě u nás na zahradě, kde máme hřiště s basketbalovým košem.

Na Mistrovství Evropy do 16 let 2012 jste po Gabriele Andělové byla druhou nejlepší střelkyní týmu. Jak byste shrnula tento šampionát a považujete konečné 6. místo jako úspěch či neúspěch?

Naše umístění považuji určitě za úspěch. Je to nejlepší výsledek českého týmu ze všech letošních evropských šampionátů. Myslím, že Evropa se nám povedla, ale mohlo to být samozřejmě i lepší. Na základě výsledků z přípravných zápasů jsem si před začátkem Mistrovství Evropy tajně pomýšlela i na medaili. V některých zápasech jsme měly neskutečné výpadky a to nás připravilo o lepší umístění. Například v zápase se Španělkami (mistryně Evropy), kdy jsme hrály výborný basket a po třech čtvrtinách vedly o 15 bodů, došlo v poslední čtvrtině z naší strany k obrovskému selhání a prohrály jsme ji 5:28, a tím i celý zápas o 8 bodů.

V probíhající sezóně dostává několik brněnských odchovankyň příležitost v ŽBL. Jaký je to pocit hrát v 16 letech nejvyšší soutěž žen a zároveň krýt záda na rozehrávce Haně Horákové?

Pocit je to úžasný. Nikdy jsem si ani nepomyslela, že budu hrát tak brzo v ŽBL a ještě k tomu s Hankou Horákovou a dalšími výbornými hráčkami v jednom týmu. Před dvěma roky, když jsem sledovala přímo v Karlových Varech závěrečné zápasy Mistrovství světa v basketbale žen, mě ani ve snu nenapadlo, že s MVP celého turnaje – Hankou Horákovou budu jednou trénovat i hrát. Je to pro mě skvělá zkušenost a věřím, že moje výkonnost se bude stále zvyšovat a já budu dostávat v ŽBL ještě více příležitostí.

I samotné tréninky s Machulí musí být pro Vás velkou školou basketbalu. Souhlasíte?

Tak s tímto naprosto souhlasím. I vzhledem k tomu, že Hanka je jeden z mých basketbalových vzorů, tak se od ní na trénincích a v zápasech snažím co nejvíce naučit a pochytit. Každé její rady si nesmírně vážím a beru si ji k srdci.

Před několika dny se Žabiny vrátily z mezinárodního turnaje kadetek v Šoproni a na něm chyběl pouze krůček k prvenství. Kde hledat příčiny, že finálový zápas s Vasasem nevyšel?

Ve finálovém zápase s Vasasem jsme většinu času vedly, ale v poslední čtvrtině nám odešla střelba a docházely nám i síly. Celý turnaj jsme totiž odehrály převážně v šesti hráčkách, což se zřejmě projevilo v tomto posledním utkání.

Ohlédnutí Sarah Beránkové za celým Champions cupem v Maďarsku. Zhodnoťte prosím pro Xbasket.net brněnskou pouť za 2. místem?

Turnaj měl velice dobrou úroveň, a proto naše druhé místo považuji za úspěch. Všechny zápasy byly velmi vyrovnané, což byla pro nás obrovská zkušenost, jelikož takové množství těžkých zápasů v extralize kadetek neodehrajeme. Navíc si mohly také mladší hráčky z našeho týmu poprvé vyzkoušet basketbal na mezinárodní úrovni.

Čím by Sarah Beránková trávila nejvíce času, kdyby nehrála basket?

Kdybych nehrála basket, dělala bych určitě nějaký jiný sport, protože celá naše rodina je sportovně založena.

 

Sarah Beránková očima trenéra BK Brna U17 a U19 Richarda Fouska:

Sára vždy vynikala zejména v útočných činnostech, je velmi dobrý střelec, má slušnou variabilitu hry 1 na 1 a dobrou herní inteligenci. Ocenit však musím i její spolehlivost v obraně, výbornou pracovní morálku a ctižádostivost.

Je spíše introvertní povahy a na místě rozehrávačky by jí určitě slušela větší agresivita a rozhodnost při tvorbě hry a vedení družstva na hřišti. Občas se i dostává do stavu určité apatie až odevzdanosti, v okamžiku, kdy se jí osobně nedaří . S přibývajícími zkušenostmi se nám však daří tyto stavy minimalizovat.

Startovní pozici má Sarah dobrou, má za sebou již dvě Mistrovství Evropy, trénuje a nastupuje za naše A družstvo žen, patří mezi nejlepší hráčky své věkové kategorie a má to výborně srovnané v hlavě. Podle dispozic a možností by z ní v budoucnosti mohla být dobrá ligová hráčka a osobně věřím, že to tak i dopadne.

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena Dorkybrno - Žabiny