Jedna střela v prodloužení rozhodla o juniorském titulu, Frisco oslavuje Kamču Hoškovou!!!

23.04.2012 22:44

Zdroj: www.cbf.cz - Bohdan Zakoš

 

Pouhý jeden jediný koš rozhodl o basketbalových mistryních republiky do 19 let. Padl dvanáct vteřin před koncem prodloužení a vstřelila ho nejlepší kanonýrka turnaje - Kamila Hošková. Frisco Brno díky výhře 73:71 nad Basketem Slovanka obhájilo zlato z loňského roku. Ale druhý titul za sebou slaví jen trio mladých žen. Kromě Hoškové to jsou Veronika Havlíková a kapitánka Michaela Vacková. Na rozdíl od loňského Final Four se letos šampionát řádně zkomplikoval. Vždyť čtvrtý porazil prvního a druhému právě nepomohl úspěch třetího... Ale popořadě.

 

Dívka s čelenkou znovu za hvězdu

Kamila Hošková, sedmnáctileté křidélko nastupující s charakteristickou bílou čelenkou, bere další zlato. Ale pokud před dvěma lety vystřílela pro Frisco Brno "jen" titul mezi staršími žákyněmi, teď už je hvězdou staršího dorostu. Právě ona byla ústřední postavou turnaje, když v závěrečném zápase dokonala zvrat utkání s Basketem Slovanka. V prodloužení už Brňanky ztrácely 64:69, ale otočily ho na 73:71!!! A protože Hošková byla v závěru letošní dlouhodobé části zraněná a do hry se vracela až v průběhu čtvrtfinále, část zlaté medaile patří i jejím doktorům.

Při výhře 60:53 nad rivalským USK Praha, při prohře se Sokolem Hradec Králové 55:70 i ve zmiňovaném dramatu byla Hošková nejlepší střelkyní svého celku, v turnaji dosáhla průměru 19 bodů na utkání. Nikdo nebyl lepší.

 

Fialovo-žlutí zažili dvojí zklamání

Jak se Basket Slovanka opřel do turnaje v prvních dvou dnech, pak v neděli zažil dvojí zklamání. Výhry nad Hradcem Králové (64:51) a USK (70:58), shodně vybojované v poslední čtvrtině, byly nakonec málo. A přitom titul byl tak blízko.

Stačilo aby:

A) Hradec Králové v nedělním utkání porazil USK a Slovanka prohrála s Friscem o méně než deset bodů;

B) při vítězství USK jakkoli porazil Frisco.

Nesplnilo se ani A, ani B. USK strhl zápas s Hradcem na svou stranu v poslední vteřině, když Tereza Vondráčková proměnila trestný hod na 53:52. A o utkání s Friscem už řeč byla. O něco slavnější po něm mohla být třeba Eliška Mircová, která střetnutí poslala do prodloužení. A nebo Tereza Kracíková, jež neproměnila poslední střelu základní hrací doby, zato nastřílela úvodních pět bodů prodloužení. Všechno málo.

Obě hráčky si mohou spravit chuť už za týden, čeká je mistrovství republiky do 17 let. Tedy kategorie, ve které jejich celek letos neprohrál.

 

Bronzová náplast i pro kulhavou tahounku

Tereza Vyoralová z USK Praha se mohla stát ženou turnaje. Jenže dva dny před jeho startem si v utkání o třetí místo v Excelsior Ženské basketbalové lize poranila koleno. A na šampionátu v Brně se ukázala o holi. Vyoralovou pak její reprezentační i klubová souputnice Dominika Pohunková nedokázala nahradit plně. Byla sice nejlepší střelkyní USK ve všech duelech, ale na 52 bodů za tři zápasy (průměr 17,3 bodu) spotřebovala plných 50 střel z pole plus 13 trestných hodů. Alespoň k bronzu tak předpokládané favority sezony vytáhla už zmiňovaná Tereza Vondráčková a jedna z jejích dvou šestek, která znamenala výhru nad Hradcem.

A nebyla to jediná víkendová medaile pro některé z hráček pražského týmu. Hned v neděli večer se mohly radoval z "dospělého" bronzu. VŠ Praha uspěl nad Karou Trutnov 83:70 a sérii získal hladce 3:0 na zápasy.

 

Smolařky z východu Čech

Finální okamžik zápasu s USK nejvíce bolel Hradecké lvice. Zvítězit v neděli, měly jistou medaili a mohly ještě doufat ve zlato. Před dvěma lety se koneckonců šampionát zauzlil obdobně - a skvadra trenérky Romany Ptáčkové se díky tomu radovala. Letos zažila opačnou situaci, odjíždí bez medaile. Takto může Východočešky těšit alespoň fakt, že mistryně republiky porazily 70:55. A také dvě umístěnky v nejlepší pětce turnaje, pro rozehrávačku Barboru Samkovou a pivotku Michaelu Kaňukovou.

 

 

MČR STARŠÍCH DOROSTENEK - KONEČNÉ POŘADÍ:

 


1. Frisco Brno 2-1
2. Basket Slovanka 2-1
3. USK Praha 1-2
4. Sokol Hradec Králové 1-2

 

INDIVIDUÁLNÍ OCENĚNÍ:

 

Nejlepší střelkyně: Kamila Hošková (Frisco) - prům. 19 bodů na zápas

MVP turnaje: Mariana Opočenská (Slovanka)

Nejlepší pětka: Barbora Samková (Hradec), Dominika Pohunková (USK), Kamila Hošková (Frisco), Monika Satoranská (Slovanka), Michaela Kaňuková (Hradec)

 

MČR STARŠÍCH DOROSTENEK - VÝSLEDKY:

 

Pátek 20. dubna - 1. kolo
Frisco Brno - USK Praha 60:53 (15:10, 33:26, 50:44)
Basket Slovanka - Sokol Hradec Králové 64:51 (19:11, 31:30, 48:46)

Sobota 21. dubna - 2. kolo
USK Praha - Basket Slovanka 58:70 (18:19, 36:31, 48:49)
Sokol Hradec Králové - Frisco Brno 70:55 (21:15, 37:27, 51:36)

Neděle 22. dubna - 3. kolo
Sokol Hradec Králové - USK Praha 52:53 (15:10, 28:19, 39:44)
Frisco Brno - Basket Slovanka 73:71 po prodl. (16:14, 29:31, 44:48, 64:64)


 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena Dorkybrno - Žabiny