Frisco vyloupilo Valosun cup 2010

20.09.2010 15:55

Tak by se dala s nadsázkou označit účast našeho dorosteneckého basketbalového oddílu na letošním ročníku Valosun cupu 2010. Oba dorostenecké týmy, mladší i starší dorostenky nenašly na turnaji v 10 zápasech přemožitele. Turnaj byl zároveň posledním testem před nadcházející sezónou. Turnaj SCM se totiž letos nekonal. Pravidelný turnaj dorosteneckých a žákovských týmů se letos konal 3.9. - 5.9. 2010 v halách na Vodově ulici.

 

Mladší   dorostenky

Mladší dorky vyhrály svoji skupinu B, když v pátek nejprve porazily výrazně Kroměříž 89:34, pak i Nusle 77:39. Bohužel se již v úvodu 1.zápasu zranila Gábina Adamová a do turnaje už nezasáhla. Navíc Verča Havlíková musela zaskočit za zraněnou Milu ve starších dorostenkách. Ani tento handicap mladší dorky nezabrzdil. V sobotu dorky přehrály USK 71:47 a v posledním zápase skupiny B porazily "A" Hradce Králové 81:70. Skupinu B dorky vyhrály, protože bylo v kategorii mladších dorostenek 10 týmů, nehrály semifinále, ale postoupily jako vítěz skupiny přímo do nedělního finále. Tam na ně "čekaly" hráčky pražské Slovanky, které také suveréně vyhrály skupinu A.

Finálovými soupeřkami jim byly basketbalistky pražské Slovanky, vedené trenérem Touškem. Finálový duel začaly Žabiny skvěle, dorky získaly rychle vedení 5:0. Slovanka však ihned kontrovala. Zvýšila důraz pod oběma koši, dostala se do vedení, které udržela 30 minut hry.V závěrečné čtvrtině naši trenéři Eva a Petr Křivánkovi naordinovali účinnou obranou taktiku. Holky doslova zavřely prostor pod vlastním košem a rychlými brejky začaly umazávat náskok Slovanky. Třemi trojkami a povedeným nájezdem Kláry Křivánkové v závěru se Frisco dostalo do nejtěsnějšího možného vedení. To se jim podařilo ubránit a získaly prvenství v kategorii mladších dorostenek. Druhá skončila Basket Slovanka, 3.místo získaly dorky Hradce Králové, které přehrály Baník Most. 

Celkové pořadí v kategorii mladších dorostenek

1. Frisco Sika Brno

2. Basket Slovanka

3. Sokol Hradec Králové

4. Baník Most

 

Do All stars byly za svoje skvělé výkony vybrány Sarah Beránková (Frisco), Mariana Opočenská, Eliška Mircová (obě Slovanka), Naďa Salačová (Most), Barbora Křížková (HK).

MVP v kategorii mladších dorostenek byla zvolena direktoriátem turnaje hráčka Frisca Sika Brno, Kamila Hošková!

__________________________________________________________________________________________________

 Starší   dorostenky

V kategorii starších dorostenek bylo kandidátů na celkové vítězství více. Domácí Valosun chtěl přerušit vítěznou turnajovou sérii Hradce Králové. Žabiny měly v základní skupině za soupeřky právě hráčky HK, dalšími soupeřkami byly dorky Slovanky a Sparty. BA Sparta byla v pátek po obědě naším prvním soupeřem. Jak se ukázalo, generační výměna Spartu výrazně zasáhla. V týmu zůstala jen Šmídková, to na Žabiny nemohlo stačit. Výsledkem byla jednoznačná výhra 56:32 a první výhra Frisca v turnaji. Hned v úvodním zápase se objevily u dvou našich hráček problémy s kolenními kluby. Zatímco Kašpec problémy překonala, pro Milu to byl bohužel poslední zápas turnaje. Za zraněnou Ornelu musela zaskočit do konce turnaje Verča Havlíková. Jak se později ukázalo, bylo to skvělé rozhodnutí trenéra Richarda Fouska. Ještě v pátek večer čekal dorky druhý, velmi silný soupeř, Hradec Králové. Mistr minulé sezóny, bez Čepelkové a Horákové, potvrdil kvalitu a diváci viděli kvalitní a vyrovnaný zápas. Frisco zvládlo lépe koncovku, Hradec dohrával zápas jen ve "čtyřech" a zvítězilo 76:69. Připsalo si druhou výhru a rázem mohlo pomýšlet na nejvyšší příčky. V sobotu v posledním zápase ve skupině B porazily Žabiny Slovanku 76:58. Vyhrály tak svoji skupinu a do semifinále postoupily z 1.místa. Soupeřem jim byl druhý celek skupiny A, hráčky Olomouce, vedené trenérem Malinou. Do poločasu se dorky herně hledaly, dokonce pustily do vedení hráčky Olomouce. Po přestávce ale bodovou ztrátu rychle zlikvidovaly a finále si uniknout nenechaly. Semifinále vyhrály 79:58. Ve druhém semifinále HK do posledních vteřin bojoval s domácím Valosunem o prodloužení série výher na turnaji. Nakonec na Valosun nestačil a podlehl 72:74 a musel se spokojit jen s účastí v zápase o 3.místo.

V nedělním finále se tak dorky opět utkaly s brněnský rivalem, domácím Valosunem. Velice bojovné utkání, oba týmy chtěly turnaj vyhrát. Valosun po většinu zápasu vedl, Frisco však mělo výborné závěry poločasů. Do přestávky se děvčatům podařilo vyrovnat stav zápasu na 39:39, v závěru druhého dějství otočily vývoj skóre ve svůj prospěch, slavily výhru v zápase (66:63) a tím i vítězství v celém turnaji. Druhé místo získal poražený finalista, domácí Valosun, třetí příčku obsadil HK.

Celkové pořadí v kategorii starších dorostenek

1. Frisco Sika Brno

2.Valosun Brno

3.Sokol Hradec králové

4. OSK Olomouc

 

Do All stars byly vybrány hráčky Barbora Kašpárková, Monika Šívrová (obě Frisco), Beáta Adamcová(Valosun), Barbora Věchtová (HK), Barbora Ondrejková (Olomouc)

MVP turnaje v kategorii st. dorostenek byla vyhlášena  hradecká Jana Hausknechtová.

 

Turnajové výsledky starších dorostenek:

Zápasy ve skupině       Frisco Sika Brno - BA Sparta 56:32 (16:7, 29:14, 44:24)

                                   Frisco Sika Brno - Sokol Hradec Králové 76:69 (25:17, 41:31, 69:51)

                                   Frisco Sika Brno - Basket Slovanka 76:58

Semifinále                   Frisco Sika Brno - OSK Olomouc 79:58 (21:15, 35:37, 59:47)

Finále                          Frisco Sika Brno - Valosun Brno 66:63 (17:18, 32:32. 49:49)

 

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2012 Všechna práva vyhrazena Dorkybrno - Žabiny